Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyház

Cikkek

„E FIÚKÉRT VALAKI FELELŐS….”

2017.11.16

avagy

FELELŐSSÉGTUDATUNK  A TÖRTÉNELEM MÉRLEGÉN

 

A mindennapi életben is mérhetetlen haragra gerjedünk, ha egy joggal elítélt bűnös  -legyen az hozzánk tartozó, vagy országos hírű gyilkos pimasz módon semmiféle bűntudatot nem mutat, sőt ártatlannak hiszi és érzi magát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

GONDOLATOK AZ EGYHÁZRÓL

2017.11.09

Az Egyház nem önmagától lett képződmény. Nem „öncsinálta” valami. Ha ez igaz, akkor létrejöttéről, céljáról, feladatáról azt kell megkérdezni, aki létre hozta, kigondolta, megtervezte, útnak indította. Ez az egyetlen járható út, mert elvezet az igazsághoz. Elvégre minden találmányt annak létrehozója ismer legjobban. Alkotója tud felvilágosítást adni létrejöttének okairól, szerkezetéről, használhatóságáról és egyéb titkairól.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

Legújabb interjú Boulad atyával az iszlámról

2017.05.22

Egy váratlan találkozás személyes élményéről  

Május 13-a szombattól Henri Boulad egyiptomi jezsuita a vatikáni rádiós jezsuiták Residenza Canisio rendházában vendégeskedett. Olasz fokoláre mozgalom hívta meg előadásra a Róma melletti Grottaferratába a már 85 éves atyát.Vasárnap a reggelinél, ahogy beléptem, azonnal felismerni véltem őt. Sötét öltönyén, a papi kereszt mellett kitűzve a magyar kokárdánk. Ez nagyon mélyen megérintett, levegő után kapkodtam, de aztán nagyon forrón és szorosan átöleltük egymást. Jezsuita a jezsuitát, pap a papot ölelte és még a magyar állampolgár a honfitársát. A többi jezsuita erre az ölelős találkozásra fölállt és megtapsoltak bennünket. Jól tudták, hogy mi a különlegessége ennek az ölelésnek: a magyar felségjelvénnyel európai uniós polgárrá lett Boulad atyának szólt a taps, aki most az Európai Unióba magyar állampolgárként érkezett. Másnap reggel szobájában fölkerestem a riporter magnómmal.                        

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

„AKI SZEREET ENGEM, ÉN IS SZERETNI FOGOM…”

2017.05.11

Jn 14

Búcsúzik az Isten Fia. Ő már tudja, hogy ez a vacsora tényleg az utolsó. Ezért Ő is, az apostolok is érzik, hogy más ez az éjszakába nyúló beszélgetés, mint az előbbiek. Megrendítette őket Jézus viselkedése, és az első percekben nem értették, miért  térdel le sorban lábuk elé. A lábmosás mindig a cselédnek, a szolgának volt a feladata…..

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

ÚTON A JÓ PÁSZTORRAL

2017.05.05

-Anyák napjára-

Nincs abban semmi különös, hogy első hallásra nem értették még az apostolok sem, hogy mit akar Mesterük mondani ezzel a példabeszéddel. A 21.század lakótömbjeiben élő hívek még kevésbé, hiszen nem látnak nyájat, pásztort, és aligha tudják, mi is az az akol. Igyekszem megmagyarázni,-éppen azért mert a magyarázás is pásztor-feladat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

H I T V É D E L E M - AZ EGYHÁZ AZ ISTEN ÉS A TÁRSADALOM MÉRLEGÉN

2017.05.02

Ferenc pápa forradalma

Az utolsó száz évben egyre többször olvasunk olyan novellákat, regényeket, melyek arról szólnak, hogy vége az egyháznak! Sőt neves, Nobel díjas írók tollából olyan írások is megjelennek, hogy a pápát elüldözik Rómából, vagy kivégzik. Régebben már írtam, és elemeztem is ezeket a regényeket. A mostani eszmélődésem, meditációm apropója az a két évvel ezelőtt megjelent könyv, melynek írója a világszerte ismert német Andreas Englisch,- címe:  Der Kaempfer im Vatikan. Papst Franziskus und sein mutiger Weg. Ennek magyar fordítása: „ A Vatikán harcosa. Ferenc pápa és a bátorság útja”  Lazi Könyvkiadó Szeged.2016.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

A JÖVŐBE LÁTÓ PROHÁSZKA, A PRÓFÉTA

2017.02.03

Tízenöt évvel ezelőtt Mohácson tartottam előadást Reményik Sándorról az ottani református pap meghívására. Ő szervezte meg utazásomat. Egy napot Simon Péter családjánál töltöttem. Ehhez a találkozóhoz fűződik a következő élményem.

A kb.60 éves férfi elmondta, hogy bizonyára, mint Prohászka kutatót érdekelni fog az a levél, amit annak idején édesapja, Simon Vendel, mint egykori kispap 1926 Húsvétján írt. A családi archívumból kivette és átadta nekem. Az ő beleegyezésével adtam közre 2010-ben.

A levél tartalmának háttere: Mint az esztergomi szeminárium kispapja felkereste 1925 őszén pap nagybátyjának javaslatára Prohászka Ottokár püspököt Fehérváron. A Sárdy Péter nevezetű nagybácsi ajánló levelet is írt Vendel unokaöccse érdekében.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

A Vatikán hivatalos ördögűzőjének üzenete

2016.09.26

2016. augusztus végén itt járt Budapesten az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének elnöke: Francesco Bamonte atya. A vele készített exkluzív interjú az Új Ember szeptember 4.-i számában jelent meg. Az ott olvasható interjú alapján állítottam össze majdnem szó szerint az itt olvasható szöveget.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

A MAGYAR EGYHÁZ ELŐTT ÁLLÓ ÉGETŐ FELADATOK

2016.05.13

Mielőtt bármiről lenne szó, közlöm annak a 15 évvel ezelőtt írt könyvemnek bevezetőjét, melynek Édesanyánk az egyház volt a címe. Ez a Vallomások sorozatban jelent meg. A most közzétett írásomat is vallomásnak tekintse az olvasó. A 2001-ben megjelent könyvem bevezetőjének címe: Édesanyám.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház

A jövő egyháza

2016.03.13

Korunk válságából most is egy olyan egyház fog kibontakozni, amely sok mindent elveszített. Kicsi lesz és kezdetektől kell újraindulnia. Nem lesz képes arra, hogy a virágzása idején létesített épületeit megtöltse.

Hívei számának csökkenésével társadalmi kiváltságainak jó részét is el fogja veszíteni……

El fog szegényedni, és az egyszerű emberek egyházává válik… Ez a folyamat hosszú és fáradtságos lesz.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyház