Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jövő egyháza

2016.03.13

Korunk válságából most is egy olyan egyház fog kibontakozni, amely sok mindent elveszített. Kicsi lesz és kezdetektől kell újraindulnia. Nem lesz képes arra, hogy a virágzása idején létesített épületeit megtöltse.

Hívei számának csökkenésével társadalmi kiváltságainak jó részét is el fogja veszíteni……

El fog szegényedni, és az egyszerű emberek egyházává válik… Ez a folyamat hosszú és fáradtságos lesz.

Amikor ez a tisztulási folyamat lezárul, nagy erő árad majd ebből a lelkibb és egyszerűbb egyházból. Az emberek, akik egy teljes mértékben programozott világban élnek, kimondhatatlan magányt fognak megtapasztalni. Amikor Isten teljesen eltűnik az életükből, át fogják élni szegénységük borzalmát. Ezután a hívők kis közösségét, mint valami egészen újat fedezik majd fel, mert meg fogják látni benne a reményt, a választ, amelyet titkon mindig is kerestek. Úgy látom, biztosak lehetünk abban, hogy az egyházra nagyon kemény idők várnak. És ez még csak az igazi válság kezdete. Félelmetes megrázkódtatásokkal kell majd szembenéznünk. De abban is teljesen biztos vagyok, hogy ami a végén megmarad, az nem a politikával egybeolvadt egyház lesz, hanem a hit egyháza.

Előfordulhat, hogy az egyház sohasem lesz olyan mértékben a társadalmat uraló erő, ahogy az nemrég még igaz volt, de új virágzásnak indul, és benne az emberek otthonra lelnek, a halálon túl is életet és reményt találnak.

 

                                                           Josef  Ratzinger bíboros

                                                             Glaube und Zukunft

                                                                  München 1970