Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


N A G Y B Ő J T - „A keresztfához megyek….”

2017.03.02

Az emberiség történetében a legnagyobb történés Jézus Krisztus. Ő alapjaiban forgatta fel az ember életét. Ezért érthető, hogy két részre osztjuk történelmünket: Krisztus előtt-Krisztus után. Személye, tanítása Örömhír, görögül euangélion. Ő jelen van követöinek, a hívő keresztényeknek életében, gondolatában, eseményeiben. Ő ad értelmet, jogosultságot, reményt életünk egészében és napi teendőinkben, jó napokban, rossz napokban, szenvedéseikben, megpróbáltatásaikban. Nekik, nekünk élni azért nem szégyen, mert Ő élt. És szenvedni is csak azért nem gyalázat, mert Krisztus vállára vette a keresztet, melyre rettenetes kínok között szögekkel felfeszítették. Azóta a szenvedés isteni szintre emelkedett.

 A nagypénteki kereszt lett a kereszténység szent jele. Kereszt a minden: hitünk, reményünk, szeretetünk alfája- omegája, kultúránk motorja, hajtó ereje. „ E jelben győzni fogsz”, mondjuk Nagy Konstantínnal évezredek óta.  Kis keresztet rajzolt homlokomra É-desanyám már kicsi korom óta,- és minden látogatómtól ezzel a kis kereszttel búcsúzom, de úgy, hogy én is kérem tőlük.

„A keresztfához megyek..”,énekeljük nagybőjt minden vasárnapján. És hogy mit kell tennem? A kereszt tövében ott találom Édesanyját, Máriát,”tőr veré át lelkedet”. És ott van János evangelista, meg Mária Magdolna. Álljak én is oda, és hallani fogom a keresztre feszített kiáltását: „s z o m j a z o m” ….   A többit már fogom tudni, és Húsvétig tudom, mit kell csinálnom.