Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok

Cikkek

VÉGH ALPÁR SÁNDOR : Szabolcs atyáról

2017.07.12

VÉGH ALPÁR SÁNDOR Táncsics Mihály-díjas tárcaíró, publicista, aki a Heti Válaszban hétről-hétre, Zsilip című rovatával jelentkezik. Barlay Ö. Szabolcs atyáról a következőket írta:

Június 11. vasárnap

„Fehérváron jártam nemrég. Szabolcs atyához indultam, hogy beszéljünk, de ez nem volt olyan egyszerű. Barlay Ö. Szabolcs, a ciszterci szerzetes 98 éves, és amikor telefonon eligazított, merre induljak, ha megérkezem, kért: „Okvetlenül hívjál fel az állomásról, mert bármi megtörténhet, míg ideérsz. Az is, hogy közben meghalok.”

 

Eperjes szavalat

2017.04.18

Jézus nagycsütörtökön, az utolsó vacsorán alapította az Eucharisztiát!!  Szeretettel kérlek hallgassátok meg korunk egyik legnagyobb művészének, Eperjes Károlynak az előadásában Babits Mihály csodálatos hitvallását!! E versben, létünk legszebb ajándékát, önmagát nekünk felkínáló Istent, az Oltáriszentség titkát, hatalmas művészi erővel, tömörséggel, alázattal köszöntik!!

 

Cardijn bíboros - AZ ÉLET NYOLCVANNÁL KEZDŐDIK

2017.03.07

Jó hírem van számotokra! Az első nyolcvan év a legnehezebb, a második már nem más, mint születésnapi rendezvények sora. Ha egyszer elérted a nyolcvanéves kort, mindenki vinni akarja csomagodat, és fel akar segíteni a lépcsőn. Ha elfelejted a saját nevedet, vagy valaki másét, vagy egy megbeszélt találkozót, vagy a saját telefonszámodat, vagy három helyre is elígérkeztél ugyanarra az időpontban, vagy elfelejted, hogy hány unokád van, nem kell tenned semmi egyebet, csak közölni, hogy te már nyolcvanéves vagy.

 

 

„SENKINEK SEM BIZTOS A HOLNAPJA….”

2017.03.06

Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy senki vagyok, egy rongybábú, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. – Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. – Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem azért amit jelentenek. – Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk.

 

14 aranyperc Eperjes Károly színművész úrral

2017.02.20

Eperjes Károly művész úrnak hálás szeretettel köszönöm a magam és a gyermekeink nevében, a Székelyhídon elhangzott nagyszerű beszédét! Köszönöm mindannyiunk nevében a magyar Kultúra Napjának méltó megünneplését!! Imádságos szeretettel kérem Isten áldását a ma élő egyik legnagyobb magyar gondolkodóra, előadó művészre!!

Tisztelettel,

Csaba t. 

 

 

AJÁNDÉKOK, AMELYEK NEM KERÜLNEK SEMMIBE

2017.01.27

 • a levert hangulatot nem venni komolyan,

 • a jogos panaszt nem melegíteni fel újra,

 • nem tenni szóvá, ha a másik hibázik,

 • nem elutasítónak venni, ha háttérbe szorulunk,

 • nem megsértődni egy félresikerült szón,

 • megtalálni az elismerő, dicsérő szót a jóra,

 • együttérző szó a megalázottnak,

 • becsületesen elismerni az elkövetett hibát,

 • bizonyos dolgokra aludni egyet,

 • egy jó szót szólni,

 • valakinek kezet nyújtani,

 • egy beteget felvidítani,

 • egy levél megírásával örömet szerezni,

 • jó tanácsot adni,

 • mindenre rászánni a kellő időt és gondot,

 • egy-egy tréfás szót a gyerekeknek,

 • örülni a holnapi napnak,

 • és: mindenkihez szeretettel lenni.

 

Dienes Valéria: Miénk az Idő(1983) - MINDIG RÁGONDOLNI

2017.01.17

Azt is legjobban a  z e n e érteti meg velünk, hogy mit jelent az: mindig  RÁ-gondolni. Úgy kell kisérnie bennünket ennek a gondolatnak, mint mikor egy dallam jár velünk szüntelenül. Nem tudunk szabadulni tőle. Beleénekel minden munkánkba. Végigénekeli minden utunkat, megzenésíti minden mozdulatunkat. Ez a szabadulni nem tudás olyan visszatérő, de igazában el sem távozó együttlét a dallammal, amilyen semmi más élménnyel nem lehetséges. Egy kép nem tud olyan szüntelen folyamatossággal ránkfeküdni, mint egy melódia. Makacsul átfesti hangulatával eszmélésünk minden moccanását, nem tudunk lépni nélküle. Azt hisszük, hogy közben másra gondolunk, de mikor újra megszólal, érezzük, hogy tulajdonképpen közben is szólt, és ha nem is kerül figyelmünk fénypontjába, nem hallgatott el valójában soha. Ez a leghívebb eszméleti képe annak, amit ezen értünk: „mindig rágondolni”.

 

Oriana Fallaci: Az értelem ereje

2017.01.12

Európának vége. Nem fogjuk tudni megvédeni Európát, de még Magyarországot sem.

Talán egy kicsit később lesz nálunk az, ami Nyugaton már van – de itt is ugyanaz lesz…

Svájcban, a muszlimok már 1995-ben elérték, hogy a Büntető Törvénykönyvbe betettek egy 261-es számú kiegészítő cikkelyt.

Ennek az alapján egy muzulmán bevándorló vallási rasszizmus, vagy faji diszkrimináció címen győzelmet arathat a bíróságon bármilyen személyes, ideológiai ellentét során.

 

VAN REMÉNY

2016.12.28

Két hete hallottam erről a felmérésről a rádióban:

 

http://mno.hu/belfold/eroszaktol-es-maganytol-rettegnek-a-kozepiskolasok-1376076

 

Nézzük a felmérés pozitívumait.

"A kutatásból is látszik, hogy a család a legfontosabb számukra, és az, hogy odafigyeljenek rájuk. Ha valami, hát ez lehetne a legszebb karácsonyi ajándék nekik."

Tehát a mai gyerekek ilyenek.

És milyen számukra az ideális család?

"Ahol a családtagok boldogok és szeretnek együtt lenni (81,5 százalék), mindenki egészséges (76,8 százalék), sokat beszélgetnek (73,4 százalék), és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 százalék). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint a pénz (21,3 százalék), a szép lakás (31,3 százalék)."

 

 

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Ferenc pápa füves könyve az emberi kapcsolatokról, címe: A szívtől a kézig.

2016.12.19

Összeállította és szerkesztette: Karikó Éva

A kötetet Tőzsér Endre SP lektorálta, és Böjte Csaba OFM írt hozzá előszót:

 

Csaba testvér előszója:

Életünk szétesőben van. A világunkat összetartó erők megrendülnek. Az emberek kapcsolatai fellazulnak, nagyon könnyen engedjük el egymás kezét, álmainknak, céljainknak hamar hátat fordítunk. Vállrándítás kíséretében nagyon egyszerű a jelszó: ami nem megy, azt ne erőltessük. A dolgokat nem javítgatja már az ember, hanem eldobja és újat vesz. Az emberi kapcsolatokat sem gyógyítgatjuk, hanem – ahogy Ferenc pápa megfogalmazta – fáradtan selejtezünk. Ez a jelenség nemcsak a kis közösségek szintjén, hanem a népek, az államok közötti kapcsolatokban is megfigyelhető. Országokat, népeket engedünk el, nem akarunk velük fárasztó párbeszédet folytatni. Félelmetes látni az egyre táguló repedéseket, törésvonalakat a különböző felekezeti, nemzeti határvonalaknál.