Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cardijn bíboros - AZ ÉLET NYOLCVANNÁL KEZDŐDIK

2017.03.07

Jó hírem van számotokra! Az első nyolcvan év a legnehezebb, a második már nem más, mint születésnapi rendezvények sora. Ha egyszer elérted a nyolcvanéves kort, mindenki vinni akarja csomagodat, és fel akar segíteni a lépcsőn. Ha elfelejted a saját nevedet, vagy valaki másét, vagy egy megbeszélt találkozót, vagy a saját telefonszámodat, vagy három helyre is elígérkeztél ugyanarra az időpontban, vagy elfelejted, hogy hány unokád van, nem kell tenned semmi egyebet, csak közölni, hogy te már nyolcvanéves vagy.

Nyolcvannak lenni sokkal jobb, mint hetvennek. Hetvenéves korban az emberek mindenért mérgesek rád, nyolcvanon túl azonban mindenki mindent megbocsát. A hetvenéves kor cseppet sem tréfadolog. Egyfolytában csak arra várnak, hogy visszavonulj egy floridai házba panaszkodni a köszvényedről. Te pedig mindenkit arra kérsz, hogy hagyja már abba a motyogást, nem értesz semmit (tudniillik a hallásod már ötven százalékban elveszett).-Ha mindezt túléled, és eléred a nyolcvanéves kort, mindenki meglepődik, hogy te még mindig életben vagy. Tisztelettel adóznak neked csupán azért, hogy ilyen sokáig élsz. Azon is elcsodálkoznak, hogy még mindig tudsz járni, és érthetően beszélsz. Úgyhogy mindenkinek ajánlom, húzza ki nyolcvan évig, ez az élet legjobb része: Az élet nyolcvannál kezdődik! Én nyolcvanéves vagyok, vagyis négyszer húszéves fiatal.

+

Csak halkan jegyzem meg: mit szóljon akkor az, aki 97 éves?  Mindenesetre jól tudom: az külön kegyelem, hogy székesfehérvári barátaim nyolcvanéves koromban megtanítottak a számítógép kezelésére, és az meg külön csoda, hogy honlapomat, az „Inditlak”-omat olvashatjátok. Óriási öröm számomra, hogy az utolsó hetekben már naponta százan olvassák legújabb közléseimet.-

Különben jó tudnunk, hogy a fenti írást az a világhírű belga bíboros írta, aki 80 évvel ezelőtt megalapította a JOC-t, a Keresztény Ifjúmunkás mozgalmat. Jelszavuk még ma is élő üzenet: „Láss, Ítélj, Cselekedj”

                    :                                                      +  szabolcs atya