Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok az Ég a puszta c.memoár kritikájáról

2016.06.08

Megbolydult a méhkas a társadalom néhány pontján egy hetven éve történt szörnyű esemény felelevenítése kapcsán. Történt ugyanis, hogy gróf Andrássy Imre felesége 1948-ban, Stockholmban svéd nyelven kiadta memoárját Pustan brinner címen. Stella asszony örökösei 2015-ben ezt magyar fordításban a Korvin kiadó gondozásában közreadták Ég a puszta címen. Ennek egy példányát ajándékozta és dedikálta nekem a grófnő unokahuga, Birgitta  ez év május 9-én. Tehát kezemben tartom azt, amiről írok.

Nos, ennek a most megjelent könyvnek öt lapja, a 88-tól 92-ig verte ki egyeseknél a biztosítékot. A fejezet címe: Fekete mise Fehérváron. Mivel film is készül, a fiatal kutatókból álló forgató csoport felkereste a bazilikát, a .helyszín pontosítása végett.  Végül is eljutottak hozzám, és egy interjú keretében minden kérdésükre válaszoltam mint a korszakról tanúságot tevő túl-élő és mint történész.

Azért is szükség van erre az írásra, mert tisztázásra vár több kérdés. Mindenekelőtt a hitelesség témája körül összpontosulnak a problémák. Mivel az 1944. novemberében történt szörnyűségek főszereplői nem élnek, és mivel a bazilika megszentségtelenítéséről eddig semmilyen írott emlék nem áll rendelkezésünkre, vannak, akik eleve kétségbe vonják a grófnő beszámolójában leírtakat. Vannak, akik kérdéseket tesznek fel, és nyomoznak. Ez a történetírás mesterségéhez tartozik. Ezért nevezik „oknyomozónak”. Észrevétlenül, szó nélkül nem hagyhatjuk, hiszen Isten házáról és több száz mártír sorsáról. van szó.

Egyelőre az érvek, ellenérvek összegyűjtésénél tartunk. Az ellenérvek legfőbbjére, az időpont kérdésére egyértelű a válasz: az oroszok kétszer foglalták el  Székesfehérvárt. A memoár pontosan behatárolja az időt, amikor jelzi, hogy a történtek az első és csak rövid ideig tartó megszállás idején, tehát 1944 novemberében zajlottak…..

Ahhoz, hogy egy műről kritikát mondjunk, minimum megkivántatik, hogy minden sorát elolvassuk.-Én kezemben tartom Andrássy grófnő könyvét.