Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Példaképeink

Cikkek

A SZÁZÉVES ISTENÉRV - Portré Placid atyáról

2017.01.06

Konopás Noémi, Veczán Zoltán, 

2016. december 25. 

 

http://mno.hu/belfold/a-legboldogabb-ember-a-szovjetunioban-placid-atya-portre-1378020

 

Íme az ember, aki a halálkamrák árnyékában is az örömöt kereste, és nemcsak rabtársainak, de ezreknek adta vissza azóta is a hitet és az élni akarást. Placid atya Magyarország felelős vezetőiről és Isten megszámlálhatatlan csodájáról is nyilatkozott nekünk. Barátai, paptársai pedig róla meséltek.

 

Prohászka püspökről írt könyv ismertetése a Magyar Idők decemberi számában

2016.12.16

Séta a rabbival

Prohászka Ottokár ellentmondásos alakja

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. december 10-i számában

Aligha van a magyar katolicizmusnak nagyobb indulatokat kiváltó alakja, mint Prohászka Ottokár (1858-1927) székesfehérvári püspök. Szaktörténészek és ideológiailag elkötelezett publicisták vitatkoznak rendszeresen arról, hogy „Magyarország apostola és tanítómestere” vagy pedig megátalkodott antiszemita volt-e. Utóbbinak egyébként ellentmond az, hogy - mint Mózessy Gergely, a fehérvári püspöki levéltár vezetője írásaiból kiderül - Prohászka Székesfehérvárott tüntetőén karon fogva sétált a helyi rabbival a főutcán, vagy hogy konferenciabeszédeinek a budapesti egyetemi templomban a pesti főrabbi is gyakori hallgatója volt, illetve hogy írásaiban és beszédeiben a legnagyobb tisztelettel szólt a hitét élő zsidóságról.

 

XXIII. János pápa derűje

2016.06.10

A derűs természetű pápa néhány humoros megnyilatkozása:

1. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól, mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. „A helyedben a rendőrséget választanám – mondta a Szentatya. – Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!”

2. „Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, mikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.”